Blue Core ternyata sudah diterapkan di motor Yamaha model sport juga yaitu Yamaha FZ-S FI Version 2.0 alias Byson India


Nggak tahu sudah ada yang bahas atau belum tapi hari ini nemu berita tentang Blue Core yang diterapkan di motor laki Yamaha FZ-S FI Version 2.0, yang dirilis di India:
Perkenalan teknologinya:
bluec1

Ini tampang motornya:
bluefzs

He he, ternyata salah perkiraan, walau memang sudah bakal menyangka bahwa Byson yang bakal diupgrade ke Blue Core tapi ternyata cc nggak dinaikin, mungkin juga harga nggak dibanting, sori. Walau memang sungguhan bodi lebih ringan dan sepertinya tenaga dikurangi. Silahkan dibandingkan sendiri, berikut spesifikasi Yamaha Byson Indonesia vs Yamaha FZ-S FI Version 2.0 (nama kok panjang banget ya?).

Yamaha Byson Indonesia
bluc2byson

Yamaha FZ-S FI Version 2.0 India (perhatikan bahwa nama link juga mengikutkan kode Blue Core!)
bluec3spec1
bluec4spec2

Terlihat torsi diturunkan mungkin untuk mengejar irit. Berat lebih ringan 5 kg.

Jadi, nggak cuma mio saja yang diberi “teknologi” Blue Core, yang motor sport juga, tinggal ditunggu kapan Yamaha akan release ke Indonesia.

7 thoughts on “Blue Core ternyata sudah diterapkan di motor Yamaha model sport juga yaitu Yamaha FZ-S FI Version 2.0 alias Byson India

    • Ketemu, ini konfirmasi soal offset crankcase. Yang bikin kaget adalah ini diposting sejak Juli 2014. Kok nggak nemu blogger yang bahas ya? Apa blogger cuma menunggu info dari produsen di Indonesia saja?

      http://overdrive.in/features/what-does-the-blue-core-in-the-new-yamaha-fz-version-2-0-mean-really/

      Yamaha say the process of redesigning the engine caused them to nearly create a brand new engine. In spec terms, the big difference is that the bore is marginally smaller while the stroke is the same. This gives the 4cc lower displacement of 149cc to the new FZ. A smaller displacement is perhaps directly linkable to the slightly lower overall power 13.1PS at 8,000rpm and the slightly lower overall torque 12.8Nm at 6,000rpm. This doesn’t sound like an all-new engine until you realise that Yamaha saved 1.5kg in total from the engine alone in the new generation. It features a lighter crankshaft and a lighter piston (and hence the con-rod can be lighter as well). Lighter moving parts, again, means the engine has to consume less of its own power to keep moving while a smaller bore means the interface area between piston and cylinder wall reduces which is a small but probably valuable reduction in friction as well. Without giving specifics, Yamaha have also reworked the shape of the combustion chamber, retuned the intake port, altered the placement of the two valves for better overall combustion and the exhaust doesn’t just look different, it is all-new. Elsewhere, Yamaha mentioned the roller rocker arm, lighter moving parts, optimised crankshaft inertia, an advanced electric charging system (which consumes much less power when the headlight is off, for instance) and the offset crank (the con-rod is parallel to the cylinder bore at TDC to eliminate any extra friction from the rocking motion of a non-offset crankshaft) as elements that cut power losses. Yamaha have not changed any of the gear ratios and the only variation is the change in the rear sprocket which is a 41-tooth cog now – the old one wears 40.

      Suka

  1. @ rem cangkem
    Wakakakaka..
    Klo komenin ane,ente jgn maen klonengan bro,biasa aja kali,ane org biasa ga berbahaya bagi ente..
    @ admin
    waaah harusnya sport honda yo harus gt mas,smisal off set crankcase pd klan CBR nya..
    Bahas dunk mas..

    Suka

Bagaimana menurut bro?

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s